Kilka dobrych rad czyli jak spakować się na zimowisko

Wyjazd na kolonie czy zimowisko bez rodziców, to z całą pewnością wielkie przeżycie dla dziecka ale również stres i niepokój rodziców.  Pojawia się wiele pytań, co zapakować dziecku do plecaka, co będzie mu potrzebne, na co zwrócić szczególną uwagę. Przygotowaliśmy kilka rad, które pozwolą Wam przygotować się do wyjazdu jak najlepiej.
winter ade 1706129 1920 1. Bagaż zapakuj razem z dzieckiem- będzie ono wtedy wiedziało, co ma zapakowane. Zdarza się, że dzieci nie wiedzą, które ubrania są jego - zapominają też w czym przyjechali. Młodszym uczestnikom zimowiska dobrze jest podpisać ubrania

na metkach - lub kupując specjalne naklejki,  wtedy wychowawca, znajdzie szybko właściciela zgubionej rzeczy. Najlepiej dać dziecku używane rzeczy, których nie będzie szkoda, gdy ulegną zniszczeniu.
2. Na pytanie „ Co lepsze- torba czy plecak” ?– odpowiadamy- nie ma znaczenia. Jeśli macie plecak to taki  80 litrów objętości zupełnie wystarczy. Specjalnie nie kupujcie plecaka jeśli nie macie, nie ma sensu  wydawać zbędnie pieniędzy. Może być torba. Ważne jest, żeby dziecko wiedziało jak wygląda jego bagaż. Możecie też zrobić zawieszkę, kto jest właścicielem. Pamiętajcie również, że dziecko samo będzie musiało unieść swój bagaż.
3. Koniecznie zróbcie listę spakowanych rzeczy i spakujcie ją dziecku– wtedy łatwo ocenić czego jeszcze brakuje  podczas pakowania na zakończenie zimowiska.
4. Na dno plecaka zapakujcie te rzeczy, które są najcięższe i największe np. buty na zmianę, bluzy, ręcznik następnie pakujemy rzeczy pozostałe.
5. W spakowanym bagażu dziecka NIE powinny się znajdować:
- żadne leki oraz suplementy diet.
- ostre przedmioty, takie jak: scyzoryk, itp.
- zapałki lub zapalniczka.

6. Lekarstwa – przyjmowane są tylko pod naszą kontrolą. Lekarstwa należy zapakować w torebkę i podpisać imieniem i nazwiskiem dziecka i przy wyjeździe przekazać  wychowawcom z dokładnym opisem zasad dawkowania i oświadczeniem, że zgadzają się Państwo na podawanie leków dziecku. (oprócz leków przyjmowanych stale w woreczku powinny się znaleźć; leki przeciwgorączkowe, tabletki na gardło, a dla dzieci, które mają chorobę lokomocyjna odpowiedni lek). Organizator posiada też odrębną apteczkę.

7. Urzadzenia elektroniczne. Za urządzenia elektroniczne typu telefony komórkowe, tablety, laptopy, ładowarki, itp. nie ponosimy odpowiedzialności. Nie odpowiadamy również jeśli dziecku spali się ładowarka lub inne urządzenie elektroniczne podczas ładowania. Aparaty fotograficzne również nie będą potrzebne, codzienne publikujemy zdjęcia z zimowiska na naszym Facebooku.
8. Kontakt z dzieckiem- Do dzieci należy dzwonić w wyznaczonych porach po obiedzie, kiedy będą miały czas relaksu i wieczorem po kolacji do godziny 22:00, ponieważ wtedy rozpoczyna się cisza nocna.
9. Kieszonkowe – to chyba jedno z najczęstszych pytań z jakimi się spotykamy. Ponieważ wszystkie świadczenie na zimowisku są opłacone, to w zasadzie  można się obyć bez gotówki. Ale jeśli już decydujecie się na kieszonkowe – to od Was zależy ile dacie dziecku. Wg nas wystarczy 10 zł dziennie. Jeśli wiecie, że Wasza pociecha nie jest jeszcze gotowa na samodzielne rozporządzanie funduszami można przekazać pieniążki wychowawcy, który codziennie przekaże dziecku wyznaczoną przez Państwa kwotę. W takim wypadku prosimy przygotować podpisaną kopertę z wyliczoną kwotą, które dziecko przekaże wychowawcy na zimowisku. Prosimy aby pieniążki były rozmienione na drobne. Wszystkie dzieci mogą zdeponować pieniadze  u wychowawcy dla bezpieczeństwa przed ich utratą.

Przykładowa lista rzeczy.
- bielizna, skarpety (proponujemy zabrać większą ilość lub minimum tyle ile dni trwa zimowisko – albo jeśli dziecko poradzi sobie z praniem – należy zapakować mu niewielką ilość żelu lub proszku do prania)
- koniecznie czapka, szalik oraz rękawiczki ( 2 pary), które nie zmokną na śniegu
- dwie pary butów (np. śniegowce), obuwie zamienne oraz klapki na basen
- rajstopy/kalesony + koszulka z długim rękawem lub 2-częsciowa bielizna termiczna
- ciepłe bluzy 2 szt.
- spodnie 2 szt
- koszulki
- strój kąpielowy/ kąpielówki ( nie trzeba czepków )
- ręcznik kąpielowy oraz ręcznik mały
- piżamę do spania lub dres
- przybory toaletowe w tym krem, pomadka
- plecak na wędrówki + mały termos
- notes, długopis, marker permanentny
- legitymacja szkolna
Ponieważ w trakcie zimowiska obędzie się bal przebierańców prosimy o zabranie  dowolnego przebrania np. postać bajkowa, filmowa, wymyślona itp. Stroje będą również potrzebne do gry RPG.