Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga..

w_domu_dziecka_w_Stalowej_Woli.jpg

Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga... ❤️❤️❤️
- hołdując tej zasadzie członkowie Klubu Seniora AZYMUT postanowili zorganizować podopiecznym z Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej "Podleśna Przystań" przy ul. Podleśnej w Stalowej Woli pogodny, pod każdym względem, bo aura również była naszym sprzymierzeńcem - Dzień Dziecka. Nie jest to pierwsza tego typu inicjatywa Klubowiczów i Wychowankowie "Podleśnej Przystani" nie raz mieli okazję integrować się z seniorami z AZYMUTU, a to choćby przy okazji ostatnio zorganizowanej wycieczki do kolbuszowskiego skansenu, czy uczestnicząc w tematycznych wyjazdach oraz obozach i koloniach organizowanych przez Stowarzyszenie.

Wszyscy seniorzy ze zrozumieniem podjęli się organizacji i chętnie włączyli się w tegoroczne obchody Dnia Dziecka. Nie ma co ukrywać, nie wszyscy mamy wnuki na miejscu, a wspólna zabawa pozwoliła nam wczuć się w rolę babć i dziadków. Było to docenione przez dzieci, które chętnie włączały się do wspólnej zabawy, ciesząc się z otrzymanych drobiazgów. Dzięki wizycie w Podleśnej Przystani seniorzy  na nowo odnaleźli się jako dziadkowie, wczuwając się z radością w te role.

Wszyscy chętnie uczestniczyli we wspólnej zabawie, do której zachęcał i które aranżował duet wokalno-muzyczny "MALOWANI PIOSENKĄ - Celinka Skoczek i Stanisław Tunia.
Dzięki zespołowi muzycznemu dzieci mogły spróbować swoich sił oraz sprawdzić swoje możliwości i talenty w karaoke lub zaśpiewać ulubione szanty. Nie zabrakło pana, który oferował watę cukrową, zabaw malowania farbami na folii czy gier zespołowych w piłkę.
Fantastycznie młodzież odnalazła się, (sprawdziła się), jako "obsługa" grilla z kiełbaskami, które serwowała uczestnikom spotkania.
To był wyjątkowy dzień dla wszystkich biorących udział w pikniku. Seniorzy mieli szczęście i przywilej okazać dzieciom ciepłe serca, a przy okazji okazało się, że różnica wieku nie stanowi przeszkody i nie jest barierą dla okazywania sobie serdeczności i uczuć na jakie zasługują i ich oczekują wszystkie dzieci, ale także i seniorzy.
To był fantastycznie spędzony czas, bo bawiły się nie tylko dzieci, ale również i my wspólnie z nimi.
Podziękowania należą się p. Dyrektor i Personelowi Placówki za możliwość miłego spędzenia czasu w towarzystwie całej społeczności "Podleśnej Przystani".
Grażyna Bogacz - Seniorka