Wielkie grzybobranie

aktywni

01 znak podstawowy kolor biale tlo 1

W ramach Projektu ŻYJEMY Z PASJĄ beneficjenci projektu wyruszyli w sobotnie przedpołudnie 7 października 2023 roku na spotkanie z przygodą w Lasy Janowskie, które swoim bogactwem flory i fauny zadziwiają i przyciągają turystów.
Miejscem, które kolejny raz użyczyło nam gościny była Zagroda Garncarska w Łążku Garncarskim, gdzie, jak sama nazwa wskazuje, do dziś kultywowane są tradycje garncarstwa. Wieś położona jest w południowej części Lasów Janowskich, a jej nazwa pochodzi od jej usytuowania w rozwidleniu dwóch rzek, określanej jako „łączek”.
Lasy Janowskie położone są na granicy województwa lubelskiego i podkarpackiego i stanowią część Puszczy Solskiej – jednego z największych kompleksów leśnych w Polsce. Lasy Janowskie to przede wszystkim bory sosnowe przypominające pod wieloma względami tajgę Znajdują tu odpowiednie dla siebie warunki rośliny, takie jak borówka czy brusznica, które jeszcze o tej porze udało się nam spotkać.

Ze względu na wyjątkowe walory przyrodnicze, szereg prac badawczych i bogatą historię gospodarki leśnej Lasy Janowskie stały się Leśnym Kompleksem Promocyjnym, dlatego wybór tego miejsca na kolejną eskapadę seniorów z Azymutu nie był przypadkowy.

Leśny krajobraz pokrywa stosunkowo płaski teren poprzecinany pasmami wzniesień wydmowych, a jedno z nich wskazał nam nasz przewodnik, z którym udaliśmy się na grzybobranie. Samo wyjście w las zostało poprzedzone przypomnieniem zasad bezpiecznego zachowania się w lesie w trakcie grzybobrania oraz instruktażem dotyczącym zbierania grzybów, które są jadalne, a przedstawiała je poglądowa plansza. Podzieleni na grupy ruszyliśmy w las, nie tracąc dla bezpieczeństwa, kontaktu wzrokowego ze sobą.

Grzybobranie można uznać za udane. Każdemu z uczestników udało się coś wrzucić do koszyka, ale już sam fakt obcowania z piękną przyrodą stanowił dużą atrakcję dla nas mieszczuchów.
Posumowaniem grzybobrania były konkursy z nagrodami i smaczne dania serwowane w Zagrodzie. Nie zabrakło muzyki i pląsów.
Pełni wrażeń, ze śpiewem i z uśmiechem na twarzy opuszczaliśmy gościnne progi Zagrody Garncarskiej.
Z pewnością każdy z nas chciałby, już indywidualnie, ponownie odwiedzić to miejsce, bo o każdej porze roku ma ono coś ciekawego do zaoferowania.
Grzybobranie odbyło się w ramach projektu " Żyjemy z pasją" .
"Zadanie jest współfinansowane ze środków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu wieloletniego na Rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021-2025. Edycja 2023

Fotorelacja na naszym fb.

387638855 967746417661960 6238946499744762365 n